Huisautomatisering

Wat is huisautomatisering?

Huisautomatisering of domotica is het integreren van verschillende technieken in één installatie met als doel het comfort, de veiligheid en het gebruiksgemak voor de gebruiker te verhogen. Ook het energieverbruik wordt hierbij als extra parameter niet uit het oog verloren.

Het toepassingsdomein van domotica is zeer breed. Op vandaag kunnen verlichting, HVAC, rolluiken, audio, beveiliging, deurcommunicatie, energiemeting, enz. geïntegreerd worden binnen éénzelfde systeem.

Daarnaast is het ook mogelijk om alles te consulteren en te bedienen op een tablet of smartphone en dat 24/24u, overal ter wereld.

Huisautomatiseringssystemen

Huisautomatiseringssystemen kunnen we indelen in 2 grote groepen.

  • Proprietary systemen of gesloten systemen. Deze zijn ontwikkeld door één fabrikant. Deze fabrikant is dan ook verantwoordelijk voor zowel het “system” als het “product development”. Het nadeel van een dergelijk gesloten systeem is dat de klant afhankelijk is van één fabrikant.
  • Open systemen. Deze zijn ontwikkeld door een onafhankelijke instantie en dus niet door één unieke fabrikant. De fabrikant is enkel verantwoordelijk voor het “product development”. KNX is het meest gekende open systeem voor huisautomatisering. Er zijn vandaag reeds meer dan 350 fabrikanten die KNX-producten ontwikkelen.
Select the type of virtual application center