IP Netwerkapparatuur

Het internet in huis

Dat het internet een deel van het dagelijkse leven geworden is, hoeft niet meer gezegd te worden. De toepassingen waarvoor het internet gebruikt wordt, zijn dan ook doorheen de jaren sterk toegenomen.

Vandaag telt België meer dan 3 miljoen internetaansluitingen bij gezinnen en dit zal in de toekomst enkel nog maar blijven stijgen. Hiernaast zal ook het aantal apparaten dat kan worden aangesloten op het internet sterk blijven stijgen.

Het lijkt een eeuwigheid geleden, maar 10 jaar terug diende de internetaansluiting in huis enkel om de gemeenschappelijke computer in de woonkamer met het internet te verbinden. Tegenwoordig is het mogelijk om tablets, smartphones, huisautomatisering en allerlei multimedia zoals TV, audio en gameconsoles met het internet te verbinden. Het Internet Of Things sluipt alle woonkamers binnen en zorgt ervoor dat een dagelijks leven zonder internet binnenkort niet meer mogelijk zal zijn.

Om al deze toepassingen gekoppeld aan het internet mogelijk te maken, moet een goed en stabiel thuisnetwerk dat bestaat uit netwerkapparatuur en netwerkinfrastructuur, geïnstalleerd worden

Opbouw van een thuisnetwerk

De internetaansluiting in een thuisnetwerk gebeurt meestal op 2 manieren, via de telecom provider of via de kabel provider.

  • Bij een aansluiting via de telecom provider (bv. Proximus) wordt het datasignaal door middel van een “klassieke” telefoonkabel de woning binnengebracht. In een ethernetverdeelbox worden het ethernet en coax signaal van elkaar gescheiden.
  • De kabel provider (bv. Telenet, VOO) zorgt ervoor dat het datasignaal via een coaxkabel de woning binnenkomt. Via een kabelrouter worden het ethernet en coax signaal daarna van elkaar gescheiden. Het ethernet signaal wordt vervolgens over een twisted pair kabel verder verdeeld, het coax signaal over een coaxkabel.

De telecom of kabel provider voorziet tegenwoordig steeds een draadloze router met een aantal bekabelde RJ45-poorten. Meestal zijn dit er 4. Woningen die niet meer dan 4 bekabelde connecties hebben en waarbij het zendbereik van de router voldoende is, zullen hiermee tevreden zijn.

Heel vaak is dit echter niet voldoende:

  • Woningen waar er meer dan 4 toestellen aanwezig zijn die via een RJ45-poort bekabeld moeten worden, hebben een extra switch nodig.
  • Woningen waarvoor het draadloze bereik van de router niet voldoende dekkend is, hebben nood aan een router met een beter zendbereik of een extra access point.
Select the type of virtual application center